Samsun soyu nereden gelir?
İsmin İbranice kökenli olduğu görüşüne göre, İbrani lider Samson Karadeniz kıyısına gelerek bir şehir kurmuş ve şehre kendi ismini vermiştir. Başka bir görüşe göre ise isim Nuh’un oğullarından biri olan Sam’dan türemiştir.
Samsun hangi soydan gelir?
Samsun ve çevresindeki Türk yerleşimlerinin kökenleri büyük ölçüde Oğuz boylarına kadar uzanmaktadır. Birçok Oğuz boyu, özellikle Çepni boyu, Alayuntlu, Bayındır, Çavuldur, Yüreğir ve Karkın, bölgeye gelip yerleşmiştir.
Samsunluların kökeni nereye dayanıyor?
Yerleşim tarihi M.Ö. 60’lara kadar uzanıyor.
Samsun’da kimler yaşıyor?
Nüfusun 676.798’i erkek, 691’i erkek.
Samsun’da en çok nereli?
Nüfus kayıtlarına göre Ordu’da en fazla nüfus Samsun’da kayıtlı. Ordu’dan 51 bin 559 kişinin Samsun’da yaşadığı açıklanırken, Samsun’u 42 bin 142 kişi Trabzon, 16 bin 633 kişi Amasya, 14 bin 221 kişi Giresun, 14 bin 144 kişi Tokat, 13 bin 57 kişi Rize, 8 bin 778 kişi Artvin ve 8 bin 311 kişi Sinop takip etti.
Samsun Çarşamba hangi Türk boyundan?
Çarşamba ilçesi geçmişte Canik beyliklerinin merkeziydi. Bu beyliklerin en güçlüsü Tacettinoğulları’dır. Günümüzdeki ilçede bulunan Sarıcalı ilçesinde yaşamışlardır.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Türklerin geçmişi nereye dayanıyor?
10. yüzyılda Orta Asya’dan, çoğunlukla İran üzerinden Anadolu’ya yerleşen, özellikle Oğuz Türkmenleri olmak üzere birçok kabile Türkler adı altında gruplandırılmıştır. Türk adı, Göktürk döneminden beri Orta Asya’daki Türk ırkının Türkçe konuşan topluluklarının ortak adı olmuştur.
Samsun’un eski adı ne?
Türk orduları döneminde Samsun, Danişmendliler tarafından kuşatıldıysa da alınamadı. Anadolu Selçukluları döneminde Samsun’un Müslüman yerleşimleri 1.
Samsunlular ne göçmeni?
Samsun, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e uzanan tarihi çizgide göç ve muhacir kelimelerinin sıkça geçtiği yerlerden biridir. Osmanlı döneminde Kafkas göçleriyle başlayan bu göç ve iskân süreci Balkan göçleri ve mübadeleleriyle devam etmiştir. Bu süreçte Samsun sadece dış göçleri değil iç göçleri de yaşamıştır.
Samsunlular en çok nerede?
Verilere göre, Türkiye genelindeki 2 milyon 15 bin 897 Samsunlunun 1 milyon 79 bin 50’si Samsun’da yaşarken, 936 bin 847 kişi ise yurt dışında yaşıyor. Samsunluların memleketleri dışında en çok yaşadığı şehir ise İstanbul.
Samsun’un neyi meşhur?
İşte Samsun’da mutlaka denemeniz gereken 10 lezzet: Bafra Pide, Kavak Kaz Tiridi, Çarşamba Keşkeği, Bafra Nokul, Çakallı Menemeni, Kavrulmuş Fasulye Turşusu, Kıvratma Tatlısı, Kavurmalı KırçanDaha fazla ürün…
Samsun’un en büyük ilçesi neresi?
En kalabalık ilçe 312.332 kişiyle İlkadım’dır. En az nüfusa sahip ilçe ise Yakakent’tir. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe 1’dir.
Samsun göç alıyor mu?
Ağırlıklı olarak Orta ve Doğu Karadeniz illerine göç eden İstanbulluların yerleşmek istediği kent Samsun olurken, onu Trakya ve İç Anadolu illeri takip ediyor.
Samsun’un belirgin özellikleri nelerdir?
Samsun ili Karadeniz bölgesinin en büyük metropolüdür. Şehrin iş hayatı nüfus yoğunluğu nedeniyle canlıdır. Yatırım; Şehrin yerleşim ve üretim alanları diğer Karadeniz illerine göre daha uygundur. Stratejik önemi nedeniyle şehir bölgedeki diğer illere göre avantajlıdır.
Samsun Kavak hangi Türk boyundandır?
İsmini “Yörük” olarak anılan Türkmen Yörük topluluğundan almaktadır. Eymür ve İğdir Oğuz boyları arasında bir topluluktur.
Samsun’un eski adı ne?
Türk orduları döneminde Samsun, Danişmendliler tarafından kuşatıldıysa da alınamadı. Anadolu Selçukluları döneminde Samsun’un Müslüman yerleşimleri 1.
Samsun doğu Karadeniz mi?
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 13 Mayıs 2020 tarihli ve 2538 sayılı Kararname ile Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ sorumluluk alanına Amasya ve Çorum illeri eklenerek il sayısı 11’e çıkarılmıştır.
Samsun Terme hangi boydan?
Köyün nüfusunun tamamı Çepnilerden oluşmaktadır.