Dinimizde aşure günü var mı?
Aşura Günü veya Aşura Günü (Arapça: عاشوراء, ʿĀshūrāʾ; Farsça: عاشورا) Hicri takviminin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslami inançta, bugün birçok önemli olayın gerçekleştiğine inanılır ve bu gün büyük önem taşır.
Kimlerin aşure yapması gerekir?
Türk ve Boşnak Sufiler (özellikle Bektaşiler) arasında Aşure, sağlık, şifa, emniyet, başarı ve manevi beslenme için özel dualarla hazırlanır. Aşure, fakirlere, komşulara, arkadaşlara ve akrabalara dağıtılır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname kitabında “Aşure, Muharrem’in onuncu günü yapılması gereken bir yemektir” der.
Aşurenin dinde yeri var mı?
İkram: Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde: “Kim Aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da onun bütün yıl boyunca rızkına bereket ve bolluk ihsan eder.” buyurarak, Aşure gününde ve bu ayda, ailemizin geçimini zorlamayacak şekilde cömertçe harcamaya teşvik etmiştir.
Aşure yapmanın hükmü nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı fetvalara göre, Aşure kılmak için dini bir hüküm yoktur. Ancak İslam geleneğinde Aşure, Hz. Nuh’un tufandan sonra gemiden ayrıldığı gün olan Muharrem’in onuncu gününü kutlamak ve bu bereketli günü ibadetle geçirmek bir gelenek olarak kabul edilir.
Aşure yapmak şart mı?
Nuh (a.s.) gemide aşure pişirdiğine göre, Müslümanların Muharrem’in onuncu günü aşure pişirmeleri ibadet değildir. Muhammed (s.a.v.) ve ashabı (radiyallahu anhum ecma’in) bunu yapmamışlardır. Bugün aşure pişirmenin ibadet olduğunu düşünmek bid’at ve günahtır.
Aşure kimin geleneğidir?
Aşura buğday yetiştirilen Mezopotamya’dan yayılmıştır. Bu nedenle, Aşura benzeri tatil veya Yeni Yıl yemekleri Çin’den İngiltere’ye kadar dünyanın birçok ülkesinde yaygındır. Yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü olan Aşura, İslam’dan önce kutsal kabul edilirdi ve o gün yenen buğday yemeğine adını verirdi.
Aşureyi hangi peygamber buldu?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’un zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşure yapmak farz mı sünnet mi?
İslam âlimleri, Aşure orucunun sünnet olduğu, vacip olmadığı konusunda ittifak halindedirler.
Aşure yapmanın amacı nedir?
Aşura genellikle Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir. Aşura’da kullanılan malzemeler, hazırlanış tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne verdiği öneme göre değişir.
Aşurenin dini anlamı nedir?
Ancak, tam anlamıyla “onuncu” anlamına gelen Aşura, yalnızca Hz. Nuh’un Gemisi’nin 10 Muharrem’de tufandan kurtarıldığı gerçeğine dayanmamaktadır. Hadis kitaplarına göre, Aşura gününün adlandırılmasının nedeni, Allah’ın aynı gün on peygamberine on farklı armağan ve bereket bahşetmiş olmasıdır.
Aşure yapıp dağıtmanın sevabı nedir?
İnancımıza göre külünü yapmak, yemek ve özellikle başkalarına dağıtmak bereket istemektir. Aşure pişirilen evlerde bir yıl boyunca bolluk olacağına, fakirliğin olmayacağına ve yiyenlerin şifa bulacağına inanılır.
Muharrem ayı Kur’an’da geçiyor mu?
◼ Muharrem kelimesi Kur’an’da ay ismi olarak geçmemekle birlikte, saldırı hali hariç, savaşın yasak olduğu ve bu aylara saygı gösterilmesini emreden ayları ifade etmektedir. ◼ Peygamberimiz (sav), Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarını haram aylar olarak ilan etmiştir.
Aşure alevilerin mi?
Aleviler Aşura yaparken “12 İmam”ı temsil etmek için 12 farklı malzeme kullanırlar. Alevi inancına göre, Ehl-i Beyt soyunu sürdürmenin mutluluğu Muharrem ayının 13. gününde pişirilen küllerle paylaşılır. Peki İslam dünyasında kutsal bir ortak değer olarak kabul edilen Aşura’nın hikayesi nedir? 15 Eylül 2019
Aşure yapıp dağıtmak ne anlama gelir?
Bir rivayete göre Hz. Nuh’un gemisi tufandan kurtulup Cudi Dağı’nda karaya oturduğunda, gemide kalan malzemelerle bir yemek pişirilmiştir. Bu olayın anısına, Aşure Günü’nde Aşure yapma ve dağıtma geleneği neredeyse dini bir karakter kazanmıştır.
Aşure hangi mezhebe aittir?
Irak, Afganistan ve Pakistan’da Şiiler, Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem’in 10’una denk gelen Aşure Günü’nde çeşitli dini ritüellerle yas tutarlar. Aşure, bir yas günü olarak kabul edilir. Bu günlerde dindar Şiiler, Hz. Muhammed’in torunu İmam Hüseyin’in katlini anarlar.
Aşure hangi peygamber zamanında yapılmıştır?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Muharrem ayının 10. günü Nuh’un Gemisi Cudi Dağı’nın tepesinde karaya oturur. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Muharrem ayı Kur’an’da geçiyor mu?
◼ Muharrem kelimesi Kur’an-ı Kerim’de ay ismi olarak geçmemekle birlikte, saldırı hali hariç, savaşın yasak olduğu aylardan bahsedilmekte ve bu aylara saygı gösterilmesi emredilmektedir. ◼ Peygamberimiz (sav), haram ayları; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep olarak bildirmiştir.
Aşure günü neler olmuştur diyanet?
“Yüce Allah Aşure gününü özel kılmıştır. Allah gökleri, yeri, dağları, denizleri, yıldızları, arşı, melekleri ve Adem’i (a.s.) Aşure gününde yaratmıştır. İbrahim’in (a.s.) doğuşu ve Nemrut’un ateşinden kurtuluşu Aşure günü olmuştur.
Aşure ayının hikayesi nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.