İçeriğe geç

4 A Çakışmalı Hizmet Ne Demek

Hizmet çakışması olursa ne olur?

Sigortalının 4/a kapsamındaki sigorta teminatı menfaat çatışması halinde esas alınsa da, sigortalının talebi üzerine 4/b kapsamında prim ödenmesi de mümkündür. Bu, örtüşen menfaatleri olan sigortalıların, isterlerse her iki sigorta teminatının primlerini ödeyebilecekleri anlamına gelir.

4A ile 4A çakışırsa ne olur?

Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre bir çalışan aynı anda birden fazla sigorta türüne tabi olabilir. 4/A kapsamında sigortalı olan çalışanlar aynı zamanda 4/B veya 4/C kapsamında da sigortalı ise çalışanın 4/A sigortası hizmet çatışması nedeniyle sonlandırılabilir.

Çakışan primler ne olacak?

Sigortalının yazılı talebi üzerine, talebi alan merkez müdürlüğü veya birim, çakışan dönemlere ait ödenen primlerin sigortalı ve işveren hissesine düşen toplam tutarını (işsizlik sigortası primi hariç), sigortalının tabi olduğu kuruluşun prim borcundan mahsup eder.

SSK’da çakışan günler nasıl hesaplanır?

Bu hükümlere göre, bir ay, kaç gün olursa olsun, tam kapasitede 30 gün, bir yıl ise 360 ​​gün olarak kabul edilir. Yani ayın bütün günlerinde çalışan bir sigortalı için ay 30, 31, 28 veya 29 gün olsa bile 30 gün olarak bildirilecek ve sigorta primleri de 30 gün üzerinden ödenecektir.

Çakışması nedir?

“Coincidence” kelimesi aynı zaman diliminde rastlantı anlamına gelir. Birlik ve örtüşme kelimelerinin farklı anlamlara sahip olmasının en iyi örneği matematikteki kümelerin birleşimi ve örtüşmesidir.

Hem SGK hem Bağkuru olan hangisinden emekli olur?

Örneğin, sigortalının hem SSK hem de Bağ-Kur prim ödemesi varsa ve fiili prim ödeme süresinin son 7 yılı içinde en çok SSK statüsünden prim ödemişse, SSK’dan emeklilik maaşı alacaktır. En çok Bağ-Kur statüsünden prim ödemişse, Bağ-Kur’dan emeklilik maaşı alacaktır.

Bir kişi iki farklı yerde sigortalı olur mu?

Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı yasaklayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre, bir veya birden fazla işveren tarafından hizmet akdi ile çalıştırılanlar sigortalı sayılır ve sigorta hak ve yükümlülükleri işe başlama tarihinden itibaren başlar.

4B primleri 4A’ya aktarılır mı?

4/a kapsamında ödenen primlerden işveren payına isabet eden tutar, 4/b kapsamındaki prim borcuna aktarılabilir. Konu: 4/a kapsamında ödenen primlerden işveren payına isabet eden tutar, 4/b kapsamındaki prim borcuna aktarılabilir.

Hem 4 A hem 4 B sigortalı olunur mu?

Hizmet akdi veya bordrolu olarak 30 günden az süreyle kısmi zamanlı çalışan ve 4/b kapsamında olup sigortalılıkları çakışan kişi, 4/a kapsamındaki sigortası sona ermedikçe 4/b kapsamında olmadığından kalan sürelere ait sigortalılık ücretini ödeyemez.

Çift sigorta ne işe yarar?

Çift sigortanın bireylere sağladığı avantajlardan biri de ayda 30 günlük teminattır. Prim gün sayısı artırılarak eksik sigorta günleri telafi edilebilir. Ayrıca çift sigorta sayesinde bireyler emeklilikte daha yüksek primlerden ve daha yüksek maaşlardan faydalanabilirler.

SGK’da biriken para nasıl alınır?

SSI’dan toplu para iadesi almak için resmi başvuruda bulunulması gerekir. Aksi takdirde kişilere otomatik ödeme yapılmaz. Vatandaşların resmi başvurularını dilekçe ile sosyal güvenlik kurumlarının il müdürlüklerine veya merkezlerine yapmaları yeterlidir.

SGK geriye dönük incelemesi kaç yıl?

Bu hukuki temele dayanarak SGK, ortaya çıkardığı dolandırıcılık işlemine dayanarak 10 yıl boyunca geriye dönük olarak tazminat talep edebiliyor.

Prim gün çakışması ne demek?

Çeşitli sebeplerden dolayı kişiler statü 4/a (SSK) primlerini ödeyebilirler ancak statü 4/b (Bağ-Kur) primlerini ödemeyebilirler veya statü 4/b (Bağ-Kur) primlerini ödemeleri gerekirken statü 4/a (SSK) primlerini ödeyemezler. Sosyal güvenlik hukukunda bu duruma sigorta uyuşmazlığı denir.

4A hizmet dökümü ne zaman güncellenir?

Hizmet kaydında ayrıca çalışanın o ay çalıştığı gün sayısı ve eksik günlere ait ikramiye tutarları gibi bilgiler de yer almalıdır. Ayrıca aylık fayda beyanı en geç takip eden ayın 26’sında sisteme girilmelidir.

20 bin TL maaş sigorta primi ne kadar?

Örneğin, 20.000 TL kazanan ve isteğe bağlı sigortalı olan bir çalışanın sigorta primi hesaplaması şu şekildedir: İsteğe bağlı sigortalı %32 prim öder. Bu çalışanın 6.400 TL prim ödemesi gerekmektedir.

2 ders çakışırsa ne olur?

Ders çakışması durumunda, katılım zorunluluğunun karşılanmadığı önceki çakışan yarıyıllardaki dersler, zorunlu katılım şartıyla, önce alınır. Tekrar ve çakışan dersler için katılım zorunluysa, bunlar ve mevcut yarıyılın çakışan dersi birlikte alınabilir.

Bir kişi iki farklı yerde sigortalı olur mu?

Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı yasaklayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre, bir veya birden fazla işveren tarafından hizmet akdi ile çalıştırılanlar sigortalı sayılır ve sigorta hak ve yükümlülükleri işe başlama tarihinden itibaren başlar.

Hizmet birleştirme hangi durumlarda yapılır?

Hizmetlerin birleştirilmesi, sosyal güvenlik sisteminde hizmet bütünlüğünü ve kurumsal bütünlüğü sağlamak için tasarlanmıştır. Örneğin, 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nda emeklilik işlemleri, son 7 yılda daha fazla prim ödemesi yapılan kurum üzerinden gerçekleştirilir.

Hizmet birleştirme iyi mi?

Hizmet dönemlerini birleştirmek, ikramiye günü tek bir statüden ayrılmaya yetmeyenler için avantaj sağlar. Bazı durumlarda dezavantajlı olabilir. Bu şekilde Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK), birden fazla statüde çalışan kişiler emeklilik başvurusunda bulunduklarında faydaları bir araya getirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir